Бургаският областен иска спешно 15 млн.лв. за нова пречиствателна станция

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова спешно търси от държавата 15 млн.лв. за ремонт на компрометираната пречиствателна станция до язовир Ясна поляна, заради която вчера бе обявено бедствено положение.

Амортизацията на конструкцията е голяма, необходими са спешни мерки, заяви Нейкова на брифинг заедно с изпълнителният директор на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев.

Няма опасност за населението, но въпреки това тя трябва спешно да се ремонтира, за да не се скъса. 

„Хората трябва да са спокойни. Конструкцията е на около 70 години и е тръгнала да се къса. Нуждае се от ремонт, показаха наши обследвания, които обаче не могат да дадат ясна информация кога и дали изобщо има опасност да се срути”, увери инж. Тенев.

По думите на проф. Мария Нейкова пък държавата, която тя пряко представлява в Бургаско като областен управител, трябва да вземе спешни мерки. Затова вчера тя е свикала кризисния щаб, на който бе взето и решението за обявяването на частичното бедствено положение.

„Нужни са около 15 млн.лв., които аз ще поискам от държавата, за да започне спешно ремонта. Взели сме всички мерки и действаме експедитивно по решението на проблема”, коментира проф. Нейкова.

Парите са необходими за изграждането на ново съоръжение. Когато то заработи, ще може да бъде спряно старото, за да се извършат поправките по него. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови