Почина доайенът на архитектите в Бургас арх. Дунка Герганова

 

Днес на 91 години почина обичаната от всички арх. Дунка Герганова - изключително ерудирана личност, прекрасен човек, голям професионалист, почетен член на КАБ. 

За кончината й съобщи председателя на КАБ Бургас арх. Събин Попов.

Арх. Дунка Герганова от регионална Колегия Бургас бе удостоена със званието Почетен член на Камарата на архитектите в България. Церемонията по връчването на Почетния знак и Грамота на КАБ се състоя на 2 август 2021 г- в ресторант „Форос“. На събитието присъстваха Председателят на УС на КАБ арх. Владимир Милков, арх. Венета Иванова и арх. Мина Георгиева от Съвета на РК Бургас, общественици, колеги, близки и приятели. 

Арх. Дунка Герганова е родена на 2 август 1931 година. Дипломира се като архитект през 1955 г., като в следващите 4 години работи в Окръжния Народен музей, където реставрира и опазва различни архитектурни паметници. От 1959 до 1983 г. е проектант и групов ръководител в Проектантска организация Бургас. До пенсионирането си през 1986 г. е главен специалист в Отдел „Култура“ към Бургаския окръжен народен съвет.

След пенсионирането си арх. Дунка Герганова продължи да работи по професията си на частна практика. Тя запази пълната си проектантска правоспособност към КАБ и е експерт към Министерството на културата по опазване на културното наследство.

Сред нейните проекти се откроява сградата на Стоматологията на ул. „Александровска“ в Бургас, Кукления театър в жк „Зорница“, всички ясли и детски градини в жк „Славейков“, почивната станция на БНБ в м.Росенец, седем блока с 200 апартамента в жк „Меден рудник“, както и редица поликлиники, църкви и административни сгради в региона и страната.

Арх. Герганова има публикувани над 100 статии за архитектура, отделни обекти и портрети на архитекти в специализирани, централния и местния печат. Автор е на шест книги, сред които „Бургаската синагога на 100 години“, „Живот извървян с достойнство“ – за инж. Хрант Баклаян, „Арх. Петър Миринчев – живот и творчество“, „Бисери по прашния път“ и други.

Носител е на Златна значка на САБ, Народен орден на труда – сребърен; Орден „Кирил и Методий” – първа степен; званието „Почетен гражданин на Бургас“; Ключът на Кулата на Община Бургас, почетен член на КАБ.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови