Ето как ще изглежда Бургас /снимки/

Новите и санирани сгради в Бургас ще бъдат в унифицирана цветова гама за всеки жилищен комплекс. Ще се строят блокове без мансардни етажи, ще се монтират климатици само на предварително определени места.

Това стана след като общинските съветници гласуваха Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на Бургас.

Така ще се въведе единен механизъм за разпознаваем облик на града, както и да се преустанови практиката на поединичен подход, който води до липса хармоничност в цялостната визия на градските пространства. 

Наредбата включва цветово фасадно оформление на сградите в жилищните комплекси, в това число цветовото оформление на номер и лого. По този начин, при изготвяне на инвестиционен проект за нова сграда, включена в режим на свързано застрояване, цветовото решение на фасадите ѝ следва да бъде съобразено с цветовото решение на фасадите на съседните изградени сгради. 

"Въвеждат се изисквания към инвестиционните проекти за нови строежи, реконструкция, пристрояване и надстрояване и основни и текущи ремонти на сгради и съоръжения, улици, площади и озеленени площи, както и на елементите на градския дизайн и още на този етап от инвестиционния процес ще бъде овладяно безконтролното и нестандартно офромление на градската среда, което се получава, при положение че липсват единни правила", се посочва в докладната записка.

Оформлението по новата наредба ще е задължително за новостроящите се сгради, както и тези, които ще бъдат санирани.

От тук нататък няма да има терасовидни етажи, т.е. последните етажи да са мансарди с големи тераси и капандури.

„В жилищните комплекси, в териториите с комплексно жилищно строителство със сгради предимно изградени по индустриален способ, новопроектираните сгради следва да бъдат само с плосък покрив, без терасовиден етаж“, четем в наредбата.

При монтаж на външни климатични тела върху съществуващи сгради, за които одобрената проектна документация не съдържа предвиждане за монтаж на климатични тела, следва същите да се разполагат по съответните фасади въз основа на цялостно хармонично решение и в представена индивидуално схема и обосновка към съответната проектна част, изясняваща фасадното решение.

Слънцезащитни елементи като сенници, тенти, перголи и др. по новоизграждащи се и съществуващи сгради се изпълняват в обща цветова гама или в контраст и като оттенък или нюанс, кореспондиращи както един с друг, така и с цветовете на съответната сграда.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови