Вижте как ще се развива Акве калиде – Бургаски минерални бани /снимки/

Общинските съветници в Бургас одобриха идейна концепция за Археологически и термален парк „Акве калиде – Бургаски минерални бани“ и Генерален план за развитие на различни тематични и функционални зони в парк „Бургаски минерални бани“.

Територията ще бъде разделена на три зони – археологически парк, термален парк и лесопарк.

Ето какво се предвижда:

Зона 1 Археологически парк:

Общата площ, спадаща към Зона 1, възлиза на 85 246 кв.м.

Съвременните организирани археологически проучвания са в ход от 2008 година насам. 

През 2015 г. и 2017-2018 г. са изпълнявани частични консервационно-реставрационни дейности. Тяхното продължаване следва вече приключилите етапи на археологически проучвания. През 2022 г. е завършена и новопроектираната музейна сграда Експозиционен и демонстрационен център „Минералните води на Акве Калиде“.

Действия в средносрочен и по-дългосрочен план: 

- Разкриване на нови фрагменти от северната и източната крепостна стена;

- Планомерно продължаване на археологическите проучвания;

- Добавяне на нови зони към границите на обекта при разкриване на структури;

- Консервационни и частични реставрационно-възстановителни дейности по тракийския тюрзис в Манастир тепе и оформяне на обиколен маршрут до него – социализация - зона за антична астрономия;

Зона 2 Термален парк:

Площта на имота е 25 224 кв. м. В миналото в имота са изградени и експлоатирани два басейна: голям спортен с размери 50/25 м и по-малък, предназначен за скокове с размери 20/20 м.

Към тях прилежащи са кула за скокове и двустранно разположени трибуни за зрители. По северния фронт откъм улицата са функционирали и 3 обслужващи сгради. Басейните са се пълнели с минерална вода от близките извори по специално изграден за нуждите водопровод.

Концепция за развитие:

Осигуреният до горската територия достъп допълва предпоставките за създаване на единен многокомпонентен комплекс, който да бъде и в директна взаимовръзка с археологическия парк и лесопарка.

По покривите на всички сгради ще бъде предвидено изграждането на фотоволтаични системи за частично покриване на енергийните им нужди, като на обща площ от около 2 370 кв. м. те ще имат големина 237 KWp, осигуряваща средно произведена енергия в размер на 270 180 KWh/година.

Компоненти на концепцията за термален парк:

1. Термален СПА комплекс:

Изградената в миналото инфраструктура позволява разгръщане на модерен термален комплекс. Променените експлоатационни нужди и амортизацията през годините налагат преизграждане на единия външен басейн в свободна форма и във връзка с новопредвидената сграда на Термалния СПА комплекс.

Тя е разработена на две нива, простиращи се на разгъната застроена площ от 1300 кв.м и разполага със собствен паркинг, предназначен за 10 автомобили. Проектното решение е обект на последващи етапи в идейна и техническа фаза.

2. Поставяеми бунгала:

Горската територия с добър достъп е подходяща както за отдих, така и за организиране на спокойно и приятно място за изнесена офис-работа и т.н.

В западната част на имота се разполагат 19 бунгала, представляващи готов продукт и осигуряващи капацитет за настаняване на до 60 души. За тях е осигурен самостоятелен паркинг откъм улицата и алейна мрежа, достигаща до всяко от тях. 

3. Учебен археологически лагер:

Предвижда се изграждането на мултифункционална сграда за нарастващите нужди на екипа от археолози, работещи на обекта Акве Калиде. Тя ще представлява и база за студенти по археология, които провеждат практически упражнения в рамките на образователния се курс.

Престоят на младите археолози ще бъде обезпечен в разположените в директна близост бунгала, предлагащи добри условия за отдих и едновременно обитаване за достатъчен брой от тях. 

4. Заведение за обществено хранене:

Сградата за обществено хранене (бистро или по-висок клас) ще обслужва както термалния парк, така и другите зони на общата територия. Заведението ще се зарежда от север и ще разполага със зала за посетители на юг, в непосредствена връзка с другите обекти  от термалния парк – на изток с термалния СПА комплекс, на запад със сградата за учебен археологически лагер. 

5. Къмпинг за каравани:

В югоизточната част на имота, сепариран от естествения съществуващ релеф, се развива малък къмпинг за каравани и кемпери, който да служи като споделено пространство, вкл. и за т. нар. „дигитални номади“. Той разполага с общо 7 бр. къмпингови единици, лесно достъпни директно от улицата от изток, паркинг за 10 автомобили и необходимите санитарни възли.

6. Зона за енергоефективни решения:

В допълнение на разположените по покривите на всички сгради в зоната соларни панели, в южната част на имота се планира изграждането на малък фотоволтаичен парк с обща площ на панелите от ок. 1 760 кв. м. Големината на така оразмерената фотоволтаична система възлиза на 176 KWp, което позволява средно годишно производство на енергия в размер на 200 640 KWh. 

Зона 3 Лесопарк:

Общата площ, спадаща към Зона 3, възлиза на 197 490 кв.м. 

Концепция за проектно решение на парка включва алейна мрежа, решение за дървестната растителност, поставяне на нови атракции като въжен парк, наблюдателни кули/вишки, детски площадки, подходяща паркова мебел, преместваеми обекти за търговия и хранене, открита сцена/амфитеатър, тоалетни, паркоместа, къмпинг за палатки, класна стая на открито, зона за демонстрационни земеделски дейности с антични култури и надграждане на транспортната и техническа инфраструктура.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови