Ето програмата за Йордановден в Бургас

Десетки са всяка година желаещите да участват в Спасяването на Светия Кръст, скачайки в ледените води на Черно море на 6 януари, Йордановден. Самият ритуал символизира кръщението.

Желаещите да се включат смелчаци трябва да имат навършени 16 години.

Записването ще се извършва в самия ден, от 10:00 до 11:15 часа на Моста, само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед (медицинско) и подписване на декларация, с която участниците поемат отговорност за здравословното си състояние.

Честванията за Йордановден ще започнат още в 08:30 часа в петък, 6 януари, когато Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей (викарий на Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Иоаникий) и бургаското духовенство ще отслужат празнична Света литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

На тази дата, пак по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия.

Смята се, че този ритуал бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет.

Благославянето на бойните знамена на Военен гарнизон – Бургас от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей и молебенът за здраве на българското воинство ще започнат от 11:00 часа на пл. „Св. св. Кирил и Методий“.

Хвърлянето на Светия кръст в морето ще бъде от 12:00 часа.

На 6 януари се навършват и 175 години от рождението на поета революционер Христо Ботев. Той ще бъде почетен с цветя и венци в 12:30 часа пред бюст-паметника в Приморски парк.

По традиция на 6 януари откриват своя съвместна изложба трима бургаски художници адаши – Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов. Това ще стане от 13 часа в залата на Дружество на бургаските художници.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови