Община Бургас ще изхранва нуждаещите се украинци

Стотици бургазлии в неравностойно социално положение и тази година ще получават топъл обяд, само че след като разкрият данъчно-осигурителната им информация, съобщи NOVA.

Това е едно от изискванията на Община Бургас, за да бъде проверено дали хората, които искат да получават безплатна храна, наистина са в нужда.

6 групи ще имат възможност да се възползват от помощи под формата на храна и тази година.

Според директора на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Мая Казанджиева заявление и декларация са документите, необходими за кандидатстване.

„Те се изискват за всички общини, които са бенефициент. В декларацията трябва да се декларира семейно положение и да се заяви съгласие за предоставяне на данните си от НАП за стаж и доход. Проверката се извършва по служебен път“, обясни тя.

По думите ѝ програмата е насочена към лица без доходи, бездомни, хора с увреждания или изпаднали във временна кризисна ситуация.

„Новост е, че право на топъл обяд имат и хора със статут на временно пребиваващи у нас“, разкри Казанджиева.

Валентина Станкова е управител на социалния патронаж и споделя, че 83 лица са включени понастоящем в програмата.

„Няма неправомерно възползвали се, има хора, които подават заявление, но са с твърде високи доходи и те са отхвърлени. Нуждаещите се получават супа, основно ястие и веднъж седмично десерт. До дома се предоставя храната, защото повечето хора са трудно подвижни“, посочи тя.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови