Спасени от контрабанда 2940 антични монети бяха предадени на Турция

Задържани от митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево и спасени от контрабанден трафик 2940 антични  монети бяха предадени на Република Турция.

Процедурата по предаване и приемане на културните ценности се състоя днес в Териториална дирекция Митница Бургас с подписването на тристранен протокол между представители на Агенция „Митници“, на Министерство на културата на Република България и на Министерство на културата и туризма на Република Турция.

Монетите са отнети в полза на държавата след приключило наказателно производство и влязла в сила присъда. Със заповед на директора на Агенция „Митници“  те се предоставят безвъзмездно на Министерство на културата съгласно чл.239, ал. 5 от Закона на митниците. Същевременно монетите се връщат на Република Турция в изпълнение на Споразумението между правителствата на Република България и Република Турция за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности ( Решение № 937 от 15 ноември 2012 г. на Министерски съвет, в сила от 8 април 2013 г.).

Генералният консул на Република Турция в Бургас г-жа Сенем Гюзел бе гост на събитието. Присъстваха представители на Министерство на културата на Република България, на Министерство на културата и туризма на Република Турция, археолози от Истанбулски археологически музеи.

Заместник-директорът на ТД Митница Бургас г-н Красимир Фучеджиев подчерта  доброто взаимодействие между Агенция „Митници“ и Министерство на културата, също и успешното сътрудничество между институциите на двете държави в борбата срещу незаконния трафик на културни ценности и тяхното опазване като наша обща цел. Той съобщи подробности как са били открити монетите от митническите служители.

Античните монети са задържани на Митнически пункт Капитан Андреево на 12.06.2018 г.  при митническа проверка на влизащ в България от Турция товарен автомобил, управляван от турски гражданин. По време на контролните действия митническите инспектори откриват в сандък с инструменти под шофьорската кабина три пластмасови бутилки, пълни с общо 2940 монети.

За да бъде прикрито съдържанието на бутилките, те са били обвити с употребяван черен плат. В хода на разследването е установено, че шофьорът – турски гражданин с инициали М.Т., е пренасял монетите към Западна Европа с търговска цел. Той е осъден на 3 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок и глоба от 20 000 лева, с влязла в сила присъда.

Археологическата, нумизматична и оценителна експертиза по делото е установила, че всички монети са автентични. Общата им оценка в български лева за нуждите на съдебната система е 73 500 лв., но експертите ги определят като монетно съкровище с изключително висока историческа стойност.

Монетите са датирани от периода ІІ-І век преди Христа. Те са колективна находка бронзови монети от античния град Амисос, днес град Самсун, разположен в източния Черноморски регион на Република Турция. На отделните антични монети са изобразени Зевс, богинята на победата Нике, богът на войната Арес, също Атина, Дионис и други божества.

Според експертизата монетите представляват движими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство с изключително висока научна и експозиционна стойност, но не са характерни за територията на Република България.

Тристранният протокол за предаване и приемане на спасените от контрабанда 2940 антични монети днес беше подписан от страна на Агенция „Митници“ от г-жа Соня Безиргянова – Николова - началник на сектор „Разпореждане с отнети и изоставени в полза на държавата стоки“ в ТД Митница Бургас.

От страна на Министерство на културата протоколът подписа д-р Мария Арбова - Демирева, ръководител на Регионален инспекторат за опазване на културното наследство – Център за регионално планиране Бургас, Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в Министерството на културата.

Протоколът за приемане на монетите от Република Турция подписаха г-жа Зейнеп Боз - директор на дирекция „Борба с незаконния трафик“, Министерство на културата и туризма на Република Турция и г-жа Бурчу Йоздемир - началник на отдел „Борба с международния трафик“, Министерство на културата и туризма на Република Турция.

Турските гости благодариха на българските митници и българските институции и посочиха, че отношенията между двете държави могат да бъдат за пример на всички за опазване на културното наследство в целия свят.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови