Директорът на РИМ-Бургас върнал парите за разкопки на Русокастрон

Проф. Божидар Димитров подари комплект от Йерусалим на църквата в крепостта

Директорът на РИМ-Бургас Милен Николов върнал парите за разкопки на крепостта Русокастрон. Това съобщи днес проф. Божидар Димитров, който бе на мястото.

„Милен Николов, който е много добър археолог, пое Порос и Акве калиде – много сериозни обекти. Имаше пари отпуснати за Русокастро, но той ги върна, защото физически не можеше да бъде на трети обект.

Трябва да се изкопае за един сезон, може да се работи и през зимата.

Върху основите на църквата там е изградена съвременната църква, ще я снабдим с мощи, с чудотворни икони“, обясни Божидар Димитров.

Професорът подари на кандидатът за кмет на община Камено, подкрепен от ГЕРБ и Реформаторския блок Жельо Вардунски комплект от Йерусалим за църквата в крепостта. Новият храм е издигнат върху основите на старата църква. Комплектът съдържа свещена пръст и миро от Йерусалим, вода и камък от река Йордан.

Ето какво разказа проф. Божидар Димитров за крепостта Русокастрон:

Има около 6000 планински крепости в България. Всяко село е получило заповед да си изгради крепост - при война да се укрия с добитъка. Византия има логистичен проблем с храните на войските, които са 60-80 хил. армии в България. Кампанията е траела 2-3 седмици. Ако не стане, принудени са били да се оттеглят.

Русокастрон не е обикновена крепост.

Тя е държавна крепост, която охранява най-краткия път към българските столици – Плиска, Преслав или Велико Търново. Айтоският проход и сега е най-лесният проход между Северна и Южна България. Той е и най-краткият път между столицата на Визания и българските столици. Затова държавата е изградила особено силни и мощни крепости по този път.

Случило се е така, че тази крепост е изиграла много важна роля при един от най-драматичните военни сблъсъци между България и Византия. През 1330 г. България и Византия  са съюзници, но българската армия е победена от сръбската при Кюстендил. Съюзникът ни Византия веднага след това ни изиграва един от типичните византийски номера – атакувал е южночерноморските градове и Странджа, овладявайки почти цялата област Загоре с градовете Ямбол, Русокастро, както и черноморските градове – Несебър, Созопол, Ахтопол – Урдовиза без Поморие. Гарнозонът там е оказал яростна съпротива.

Новият български цар Иван Александър е заел крепостта Айтос, а срещу него е тръгнала армията на византийския император Андроник Палеолог. Тук при Русокастро са се срещнали и тук за пръв път в историята ние правим на византийците византийски номер. Сключили сме мирен договор според който ни връщат Ямбол, а ние им предаваме Поморие. Но през нощта през айтоския проход е дошла 6-хилядна татарска армия/татарите са били наш съюзник/. На другата сутрин сме скъсали договора и сме атакували византийците. Тук по тези полета, те са били победени. Затворили са се в крепостта Русокастро и са издържали 3 дневна обсада.  Имали са много ранени, свършила им е водата и затова са се предали начело с императора.

Тогава Иван-Александър е устроил угощение на поляните пред крепостта, на което поканил императора заедно с бойците му. Андроник се е разкаял, защото какво друго му е оставало, главата му е щала да стане на чаша в противен случай, ние много обичаме да правим чаши от главите на византийските императори. Принуден е бил да попдише един договор, според който византийците е трябвало да напуснат всички завзети земи и границата е трябвало да се върне там, където е била – по билото на Странджа.

Аз се ангажирах през 2008 г., когато казах, че за да се развие културно-историческия туризъм трябва всеки град или село да възстанови крепостта си „до зъбер“, ако има средновековни църкви и манастири „до керемиди“. С подкрепата на европейски пари това се прави. Вече са възстановени около 30-тина крепости. Крепостта Белчин, която е по-малка от Русокастро има скъсани 500 хил. билета през миналата година. И „умрялото“ село Белчин се възроди, има хотелчета, заведения. Същото стана и на много други места.

В Бургаска област частично възстановихме крепостта Акра до Черноморец, до която няма и хубав път, но научавам, че цяло лято имало хиляди туристи.

Но за Бургаска област Русокастро е най-подходяща за възстановка – първо заради нейната важност, второ за това, че е свързана с едно голямо победно сражение. Разкопките показват, че вътре в крепостта е имало феодален замък.

Какво трябва да се направи от бъдещия кмет – трябва да намери пари, за да се завършат първо разкопките, защото не може да започне възстановяването в противен случай. Второ трябва да се изработи проект за пълна или частична реставрация. По европейски програми има отпуснати 300 млн.евро за следващия сезон, който е няколко години. Аз ще помогна с цялата интелектуална мощ на Националния исторически музей – да направят един проект, да го спечелят, да направят разкопки.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови