Строят нов корпус на детската градина в Черни връх /снимки, видео/

Започна строежът на нов корпус на детската градина „Палавници“ в село Черни връх, община Камено.

Пристройката ще увеличи двойно капацитета на забавачницата, като това ще даде възможност да се открие още една група.

Строителната площадка днес посетиха кметът на Камено Жельо Вардунски, председателят на Общинския съвет Радослав Балтаджиев и кметът на Черни връх Тодор Щерев.

400 хил. лв. са финансирани с постановление на Министерския съвет, а Общината дофинансира с още 180 хил. лв., тъй като проектът е разработен по старите изисквания, а по новите се налага помещенията да са с по-големи площи. 

В момента в детската градина се обучават 32 деца – една група от 2 до 6 г. Капацитетът е запълнен на 100 %. Интересът от младите семейства към селото обаче е голям, което налага това разширение.

„Село Черни връх се разраства. Доста млади семейства се преместиха да живеят тук. Или си купуват къщи, или терен и се строят нови жилища. Има нужда да се увеличи капацитетът на детската градина. Ние трябва да се съобразяваме с реалностите и да изпреварим събитията“, обясни кметът Жельо Вардунски.

Срокът за изпълнение е края на октомври. Въпреки че началото на строителството се забави заради тромавите процедури, Общината има думата на фирмата-изпълнител, че ще приключи навреме. 

„Една група може да е максимум 30 деца, а те в момента са толкова. Ако иска някое семейство да си запише детето тук, градината няма капацитет. Затова тази пристройка я правим с идеята да има още една група. Ще има спални, салони за забавления и реално ще могат станат 2 групи с капацитет 70 деца“, допълни кметът на Камено.

Приоритет на община Камено са децата и предстоят още проекти, насочени към най-младите. 

Текст, снимки и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови