Хиляди посетиха юбилейния 15-ти Фестивал на зелениката 2018

Хиляди природолюбители събра и тази година Фестивалът на зелениката, който организира традиционно ДПП „Странджа” към Изпълнителната агенция по горите. По време на юбилейното издание на единствения в страната фестивал посветен на уникалната Странджанска зеленика стотици потънаха и вървяха из дебрите на девствените гори на Странджа. 

Бяха предложени 5 пешеходни маршрута с различна дължина в района на Малко Търново. Два от маршрутите бяха с осигурен транспорт като единият показваше цъфнали храсти със зеленика, а другият извеждаше туристите през светилищено на Мишкова нива до връх Голямото градище, най-високата точна в българска Странджа.

Фестивалът, който се проведе в м. „Водиците” до гр. Малко Търново беше открит с изпълнения на химна на Странджа „Ясен месец” и „Хубава си, моя горо”. 

Символичният домакин на мероприятието кмета на Малко Търново Илиян Янчев пръв приветства присъстващите с „Добре дошли в прекрасната Странджа” и пожела приятно прекарване през двата фестивални дни. След него взе думата кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев, който също в качеството си на домакин приветства присъстващите и организаторите на 15-тото издание на Фестивала на зелениката. С вълнуващи думи към присъстващите се обърна и депутатът Диана Саватева. 

Старт на фестивала даде инж. Мишо Жеков, който най-напред награди четирима директори на горски стопанства за приноса им към опазването на защитената територия. Плакети получиха инж. Илия Янгьозов – директор на ДГС Малко Търново, инж. Атанас Спасов – директор на ДГС Звездец, инж. Горо Горов – директор на ДГС Ново Паничарево и инж. Ганчо Костадинов – директор на ДЛС Граматиково.

След това директорът на Дирекцията на Природния парк инж. М.Жеков пожела много приятни и незабравими мигове на територията на Парка и не пропусна да покани всички да идват в Природния парк не само за фестивали, а по всяко едно време на годината.

По време на Фестивала на зелениката беше представена новоизлязлата книга на Димитър Тонин посветена на 1001 светилища в Странджа планина. 

Странджанската зеленика е символ на ПП „Странджа”. Това уникално растение е било разпространено по времето на топлия и влажен терциерен климат на север дори до Скандинавския полуостров - в днешна Швеция, а понастоящем в границите на континента зелениката се среща – единствено в Странджа.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови