Холандци идват в Странджа за нестинарските игри /снимки/

Холандски туристи ще са на посещение в село Българи за нестинарските танци на празника Св. Св. Константин и Елена на 3 юни тази година. 

Това съобщи кметицата на странджанското село Недка Лапчева, като уточни, че групата ще е от около 50 души, а заявката е още от преди Нова година.

Българи вече се подготвя за празника. На площада, в центъра на Българи е оформена кладата, която ще гори през деня, за да се превърне в огнена жарава вечерта. 

На 25 май нестинарите и хора от Българи и близките села ще се съберат на старото аязмо на Влахов дол. „Това е вид енергийно зареждане за нестинарите. За това място има много легенди и то е от особена важност. Задължително се идва в последната неделя на май“, обясняват местните. Два дни преди събирането на Влахов дол пък се отварят всички аязми в околността. Те са били затворени цяла година и сега ще бъдат почистени, а на капаците, които ги пазят се слага дъбова клонка.

Ето и подробности за празника на нестинарите:

Светилище Голямото аязмо се намира в сърцето на Природен парк Странджа. То е общото свещено място, към което се отправят с тържествено шествие жителите на петте нестинарски села в Странджа – Кости, Българи, Граматиково, Сливарово, Кондолово. Шествието и ритуалите се извършват в неделята преди 3 юни – деня на Св.Св Константин и Елена. Тук се събират не само местните хора, но и техните братя – нестинарите от Северна Гърция, изселени от България по време на събитията след Балканската война. Самите посветени се срещат и си гостуват като част от ритуално посвещение, целящо правилното изпълнение на обредите. Всички свещенодействия са запазени непроменени от хилядолетия.

Местността Голямата аязма се намира във Влахов дол, десен приток на река Велека. Мястото е едно от най-почитаните в Странджа и е свещено пространство за нестинарската обредност. Според легендите в миналото наблизо е съществувало село, от което са произлезли и се разселили всички нестинари. Странджанци вярват, че хорището при Голямата аязма е свещено за влизане в огън, защото в него са играли първите посветени в огненото тайнство. Точно на това място и баба Злата – последната легендарна нестинарка, също за първи път влиза в огнената жарава. Изселените в началото на 20 век в Северна Гърция местни жители – нестинари и до днес наричат това място Родината.

На снимките

Село Българи се подготвя за нестинарските игри

Кметицата Недка Лапчева в църквата „Св. Св. Константин и Елена“

Нестинарският конак

Снимки Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови