Изобилие от паламуд, цената на пазара падна до 6 лв./кг

За радост на рибари и кулинари, паламудът тази есен е в изобилие и цената му падна на 6 лева за килограм, установи репортерска проверка на  meduzata.com по бургаските пазари.

Паламуд тази есен има много заради топлото море, споделиха спецове. Когато температурата на водата падне под 12 градуса рибата мигрира на юг към Турция. Затова миналата година българският паламуд беше кът, а се продаваше предимно турски.

Рибарите в Царево пък заплашват да спрат да влизат с лодките в морето, ако не се вдигне изкупната цена на деликатесната риба.

Заради изобилния улов ценатата на паламуда рязко е спаднала през последните дни. Първоначално търговците са я купували по 6 лв. за килограм, а ден след Димитровден е паднала до 4 лв.

"Това е подигравка с нашия труд. Дават ни по 4 лв. за килограм, а по магазините цената на паламуда стига до 12 лв., в София се продава даже за 14 лв. Ако не се вдигне изкупната цена ще спрем да влизаме в морето и да вадим пресен паламуд. Само така ще принудим търговците да вдигнат изкупната цена. Ако трябва ще я подаряваме, но няма да я продаваме на тази цена", заяви за DarikNews.bg потомственият рибар Васил Георгиев.

Текст и снимкa: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови