Лукойл удвои печалбата си за деветмесечието

Руската петролна компания "Лукойл" отчете двоен ръст на печалбата си на годишна база за първите девет месеца на годината до почти 648 млрд. рубли (10,51 млрд. долара), пише ТАСС. Приходите от продажби се увеличават с 52% до 2,33 трлн. рубли.

"Лукойл" е втората по големина петролна компания в Русия след "Роснефт". Според анализатори, цитирани от РБК, компанията отчита добри резултати, дължащи се основно на по-високата цена на петрола. Средната цена в рубли за първите девет месеца на годината се е увеличила с 22% спрямо същия период на 2021 година. Изданието прогнозира, че в следващите седмици "Лукойл" може да съобщи за извънредни дивиденти за своите акционери. 

По време на заседание на съвета на директорите през октомври имаше препоръка да бъдат раздадени под формата на дивиденти неразпределените печалби за 2021 г. 

Тогава беше изчислено, че на акция ще се паднат по 537 рубли спрямо 350-400 рубли за брой, раздадени през цялата 2021 г. Крайното решение за дивидентите ще бъде взето на общото събрание на "Лукойл", което ще се проведе на 5 декември.

През май ръководството на руския петролен гигант взе решение да не разпределя дивиденти заради нестабилната обстановка.

Компанията отчете финансовите си резултати по руските стандарти, в които обикновено не влизат отчетите на дъщерните дружества, посочва Ройтерс. Много руски компании отказаха да се отчитат по международните счетоводни стандарти след началото на войната в Украйна и наложените от Запада санкции срещу Русия.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови