Министър: Пикът на инфлацията мина, горивата няма да поскъпват

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов категорично не очаква поскъпване на горивата.

"Постигнахме цените дори да намалеят. На изчерпване е финансовият ресурс за помощта от 25 ст. на литър. Работим по създаването на фонд, който да се пълни от изземването на свръхпечалбите на компаниите от сектор "Горива" и да се компенсира част от цената на горивата за граждани и за фирми. Това ще позволи помощта от 25 ст. да нарасне в пъти", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Стоянов не се ангажира дали ще се застъпят двете мерки, защото това зависи от парламента. Изземването на свръхпечалбите ще стартира веднага и ще започне да се пълни фондът, който ще бъде създаден, стана ясно от думите му.

"Не е разумно да се определя предварително фиксирана цена, защото останалите фактори са пазарни и плаващи. Целта е мярката да се насочи и към компаниите", отбеляза още икономическият министър.

Той поздрави депутатите за въведения праг от 200 лв., над който ще се компенсират сметките за електричество. Стоянов очаква да бъде гласуван същият праг и за цената на газа.

"По този начин няма инфлационен натиск от електрическо и газ. Остават горивата. С тази мярка очакваме и натискът от логистика на ценообразуването да спадне и това да помогне за овладяване на инфлацията в България", каза още служебният министър.

Не може да се внася руски петрол и да се продава, без преди това да бъде обработен. Но категорично може продуктите от неговата преработка в "Нефтохим Бургас" да се продават, поясни гостът в студиото.

"Има много отстъпки, но при цените в магазина не го виждаме. Успокояването на пазара става постепенно. На база на проверките на КЗП ние не откриваме спекула, но има несигурност в играчите на пазара и те се презастраховат и залагат по-големи печалби. Всички казват, че им трябва предвидимост. Това беше пикът на инфлацията, надявам се сега да тръгне надолу", подчерта министър Стоянов.

Той припомни решението на правителството, че е най-разумно да бъде удължен настоящият бюджет, тъй като служебният кабинет няма хоризонт пред себе си. В същото време има краткосрочни прогнози в бюджета.

"Ако служебното правителство внесе бюджет в парламента, не се знае какво ще излезе, тъй като там нямаме ясно мнозинство. Партиите искат намаляване на данъци и повишаване на социални разходи. Ако се окажем в предизборна ситуация, партиите още повече ще искат да се харесат на гласоподавателите. Идеята е удължаването да е за първите няколко месеца на 2023 г. Когато видим ясно парламентарно мнозинство, то ще има възможност да прекрои бюджета - да пипнат минималната работна заплата и останалите параметри", разясни Стоянов.

216 млн. лв. от парите по Плана за възстановяване са предвидени за индустриалните зони в страната, за да бъдат привлечени инвестиции. Работи се възможност за промяна в Закона за устройства на територията, за да излизат за месец-два документите за разрешително за строеж.

Германска компания пък иска да инвестира над 1 млрд. евро във фотоволтаичен парк в Северозападна България. Няколко министри са обсъждали как точно да се случи тази инвестиция, тъй като има същия интерес от страна на Франция и Китай.

"Много от компаниите видяха, че това, което имаш, е само това, което имаш вкъщи. А ЕС е вкъщи за тях, България е част от ЕС. Някои държави в Западна Европа са притеснени дали ще има налична енергия тази зима. При нас я има тази наличност. Ще можем да привлечем вълна от инвестиции", посочи икономическият министър.

Стоянов каза, че е взето решение за допълнителен компресор, който да повиши налягането в интерконектора, свързващ България и Гърция, а това ще позволи увеличаване на обема газ. "Булргаргаз" пък постоянно участва в търгове за слотове.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови