Ще остане ли България остров на ниските лихви?

Политиката на Европейската централна банка за повишаване на лихвените проценти почти не се усеща у нас и в момента изглеждаме като един остров на ниските лихви, защото във всички страни около нас лихвите по ипотечните кредити са над 6%.

В България те си остават в рамките на 2,3% до 2,8%. Фиксираните лихви, към които има много голям интерес през последните месеци, се движат между 3% и 4%. Все още ниските лихви карат пазара да е активен и тази година ще отбележим абсолютен рекорд в кредитирането в България спрямо всички предходни години. Това каза Тихомир Тошев пред телевизия "Блумбърг".

Лихвените нива у нас се влияят от конкуренцията на банковия пазар. Ние имаме малък пазар, а много банки на него и това е една от причините лихвите ни да остават ниски. Значение за по-ниските лихви има и ликвидността на системата, защото имаме над 68 млрд. депозити, по които повечето банки все още не дават лихви и това всъщност е безплатен ресурс за тях. Някои малки банки вече започнаха да дават 1%-1,5% лихви по депозитите.

„Добрата новина за хората с депозитите е, че от следващата година и по-големите банки ще предложат лихви по депозитите, но не трябва да очакваме някакви много високи нива, каквито бяха в периода 2008-2010 г.”, каза още управителят на "Кредит център".

Според него, това задържане на ниските лихви по ипотеките няма да може да продължи много дълго.

„Моите очаквания са, че още от януари ще видим първите по-сериозни повишения на лихвените нива, но те няма да достигнат нивата в Унгария, Румъния и Чехия, където те вече са над 7%.

„Увеличението на лихвите няма да постави под риск кредитите на домакинствата и няма да има вълна от лоши кредити и проблеми с обслужването им”.

Хората с по-ниски доходи се изтеглиха от кредитния пазар и през последното тримесечие регистрирахме 2% спад в ипотечното кредитиране спрямо миналата година.

И банките, и техните клиенти са внимателни, никой не иска да прави грешни стъпки в момента, защото те няма да са полезни за нито едната от двете страни.

„Смятам, че няма да има тежки сътресения следващата година. Ще има по-спокоен, по-нормален пазар, нормална кредитна активност и ще минем без големи проблеми през 2023 г.”, допълни експертът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови