С вино обикаляме „Осемдесет дни около света”

„Осемдесет дни около света” /Le tour du monde en quatre-vingts jours/ е класически приключенски роман на великия френски писател Жул Верн,

публикуван през 1873 година.

В Лондон живее ескуайър /благородник, притежаващ семеен герб/ Филиас Фог, който се отличава с невероятна точност. Целият му ден е разчетен  за всяка изминала минута, той не си позволява и най-малкото отклонение от приетата схема на живот. Закуска, разходка, обяд в клуба, четене на писма, вечеря, карти...

Но изведнъж след желязната рутина всичко се променя. Филиас Фог уволнява слугите си и наема французина Жан Паспарту, весел, силен човек, който „търси мир и спокоен живот на слуга“. В същия ден, Фог, по време на игра на карти започва да спори с колегите си от клуба колко е лесно да се направи околосветско пътешествие. За голяма изненада на своите колеги Филиас Фог сключва с тях залог £ 20,000, че той ще обиколи целия свят за осемдесет дни...

Индийската джунгла, прериите на Северна Америка, бурните води на три океани, коварните машинациите на г-н Фикс, преследващ го като заподозрян в обир на банка,религиозните фанатици, войнствените индианци – всички са срещу смелия англичанин. Но с невероятно хладнокръвие господин Фог, не само преодолява тези пречки, а намира и истинската любов ...

Защо Ви губя времето с романи от детството ли?

Защото този петък, 22 януари 2016 г., искам да Ви предложа подобно околосветско пътешествие-само при нас, Дундакови, в Къщата  на Виното! Това е първата ни дегустация за Новата година и повярвайте ми,че с  чаша в ръка ще обиколим света с три-четири глътки вино  в добра компания.

И усещането за добре свършена  работа, ако не и откриване на истинската любов, както се е случило  с  г-н Фог, ще изпълни гърдите Ви с подобен ликуващ възторг!

А Домейн Бойар ще е така  любезна да напълни  чашите ни с:

Sauvignon Blanc Dusky Sounds 2014 

Производител: Аколейд Уайнс Регион: Малборо, Нова Зеландия Сорт: Совиньон Блан Алкохол: 13%

Златисто-зелен цвят с ниска плътност, интензивни и свежи аромати с нотки на цитруси и тропически плодове. Средна плътност на вкус, експанзивна свежест, сухо, обемно усещане за плод. Добре интегриран алкохол и много свеж финал.

Geyzer Peak Merlot 

Производител: Geyser Peak Регион: California, USA Сорт: мерло 100% Алкохол:13,5%

Тъмно гранатов цвят с изразителни нотки на зрели сливи, малини, допълнени от леки нюанси на чаени листа.Закръглен вкус, разкривайки светли нюанси на къпина и чери, сладки сливи и кафе ,остават на езика следи от подправки. Добра структура, меки танини.Температура на сервиране: 16-18 ° C.

Beefsteak Club Malbec 2014, Mendoza, Argentina  

Производител: Beefsteak Club Регион: Mendoza,Argentina  Сорт: малбек 100% Алкохол:13,5%

Това вино е направено от грозде,брано от лозя,разположени в  подножието на  Андите, от роден в Австралия винопроизводител Щтефан Макюън, претворил  аржентинските традиции  по неподражаем начин.  

Гроздето Малбек се бере късно при  крайната степен на зрялост, ферментира  над 20 дни, след което отлежава в дъбови бичви  в  продължение на 6 месеца. 

Виното има дълбок и жизнен Malbec  вкус с интензивен аромат на слива, червена джанка и тъмни шоколадови аромати, личи, които се  наслояват  на небцето с добре интегриран дъб и изобилие от фини танини. Температура на сервиране: 16-18 C.

Заповядайте на винено пътешествие  по картата на света: Калифорния, Аржентина, Нова Зеландия. Кой знае къде можем да открием любовта!

Автор Анна Дундакова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови