Виното е хубаво с подходяща храна и добри приятели

На Трифон Зарезан отдаваме чест на най-добрите вина

В ежедневието човек рядко има възможност да избира ястията според виното. Именно затова обикновено е обратното - първо се взима решението какво ще съдържат чиниите ни. Затова ви предлагаме няколко универсални вина, разпределени по стилове, приятелски настроени към по-голям брой храни. Може би не всяка комбинация с тях е съвършена, но поне e сигурно, че е приемлива. Представяме ви няколко гарантирано добри правила на какви ястия какви вина подхождат.

Каберне Совиньон е най-разпространеният в света червен винен сорт грозде, с произход от района на Бордо, Франция. Съчетава се страхотно със сочни червени меса. Неговите танини ще освежат небцето ви при всяка хапка месо.

Гъмза или Кадарка е винен сорт грозде, отглеждан в България от стари времена. Разпространен е предимно в северозападна и централна Северна България. Върви чудесно с паста, ризото, постни ястия с гъби, меки сирена тип амамбер и шаран. Агнешкото, приготвено по любимия ви начин, дори с леко пикантен сос, както и телешки език или пък печена тиква с орехи също са удачен избор за компания на гъмзата.

Маврудът е традиционен български винен сорт червено грозде, един от най-старите и считан за един от най-ценните и висококачествени местни сортове. Направеното от него червено вино също се нарича мавруд. Върви идеално с пица "Маргарита", пушени и средно отлежали жълти сирена, както и с всякакви вариации на свинско, дори приготвено с по-тежки сметанови сосове или синьо сирене. Кюфтета и кебапчета на скара, мусаката и агнешка дробсарма също ще ви се усладят, ако добавите чаша мавруд към тях.

Памида пък успешно ще съчетаете с баница със сирене или със спанак. Ще ви върви и със зелник, кашкавал или сирене пане, риба с доматен сос (пъстърва, шаран, скумрия, сафрид), рибена супа или пък с печено пиле с картофи.

Широка Мелнишка лоза е уникален сорт, както по своето разпространение в света - единствено в Югозападната част на България, така и по своите характеристики. Успешно ще го съчетаете с бяло саламурено сирене, фета сирене, както и с постни ястия с гъби и ястия от червени меса, дори силно подправени.

Рубинът пък най-много ще ви върви с паста и ризото със сметанови сосове и сирена. Умело се съчетава и с постни рецепти с чушки, както и с отлежали жълти сирена като гауда и чедър. Пушените колбаси и ястията от свинско месо със сметанови сосове, синьо или пушено сирене, както и гювечета с наденица и колбаси също ще са вкусни с чаша рубинено вино.

Мерлото произхожда от Франция. Виното се отличава с интензивно червен цвят, пълнота, хармоничност на вкуса и богат букет. Най-подходящите храни, които се поднасят при консумацията на това вино, са голям набор от меса - говеждо, агнешко, телешко и свинско. От дивеча най-добре подхожда еленското месо, а от птиците - на патицата. От друга страна, виното от сорта Мерло се комбинира изключително добре с риба и най-вече - със сьомга и риба тон.

Шардоне е първият сорт, който идва наум, когато говорим за бяло вино. То е сред най-популярните, най-разпространените и едни от най-сложните бели сортови вина, които се произвеждат в световен мащаб. Успешно се съчетава със свежи зеленчуци, които са много нежни - например аспержи и артишок. Върви прекрасно и с различни видове мазна риба, изпечена на грил или опечена във фолио. Сьомга, опечена на грил, е перфектна за поднасяне с чаша шардоне. Морските дарове и крехкото пилешко месо също подчертават изискания вкус на Шардонето.

Мускатът e широко разпространен и в различни разновидности сорт в Италия, Франция, Чили, ЮАР, Мароко, Испания, Австралия, Молдова и др. От него се правят основно полусухи и десертни вина, но белите сухи вина са с изключително високо качество и се отличават с интензивния аромат на цветя и умерената свежест. Съчетава се добре с меса, но тъй като е по-леко от червеното вино, то е най-добре и те да са леки. Рибата също е подходяща. Може да консумирате и с люта индийска храна, пикантни турски ястия, специфични, но много вкусни тайландска и виетнамска кухни.

Червеният мискет притежава елегантен и фин аромат с цветисти нотки, допълвани от аромата жълти и бели плодове, ванилия и роза. При поднасяне върви най-много с паста с пикантни или доматени сосове, салати и предястия с артишок, сред които шопска салата и туршия. Друга сполучлива комбинация е с постни ястия, съдържащи броколи и карфиол, както и риба на пара, пържена или със сметанови сосове, морски дарове на скара, както и с пуешко месо, пилешко - на скара, пържено или със сосове от сметана, сирена.

Димят пък върви с постни ястия с грах и царевица, както и със салати с лук, с майонезен или сметанов дресинг. Тлъстата риба на скара (сом, скумрия, сьомга, риба тон), както и ястията от пиле - на грил, пържено, панирано, дори във вид на дюнер кебап също ще подчертаят вкуса на ароматното вино.

Совиньон Блан пък се комбинира добре със салатни сосове, които имат леко кисела нотка. Ако планирате да поднесете на вашите гости ястие, в което ще има много пресни билки, обогатете го с бяло вино от австрийски сорт Грюнер Велтлинер. Неговият лек цитрусов аромат прекрасно гали небцето, когато се комбинира с пресни билки.

Всички знаем, че виното и храната са неделими, а добрата им комбинация е от изключително значение. Виното подчертава вкуса на храната, както и обратното. Затова смело опитвайте и преоткривайте нови съчетания.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови